Paragrafen

Grondbeleid

Inleiding

De gemeente voert regisserend grondbeleid. Het te voeren grondbeleid (zowel actief als faciliterend) is ondersteunend aan het behalen van gestelde doelen op het gebied van sociaal beleid, voorzieningenbeleid, woonbeleid, economie e.d. Als kernpunten worden genoemd:

  • Het mogelijk maken van de realisatie van (duurzame en betaalbare) woningen;
  • Ruimte bieden aan bedrijvigheid;
  • Het duurzaam inrichten van de openbare ruimte;
  • Anticiperen op energietransitie;
  • Gezamenlijk met omwonenden en toekomstige bewoners participeren bij de inrichting van het woongebied en de samenstelling van het type woningen.

De grote vraag naar woningen houdt aan. De vraag overtreft het aanbod. De verwachting is dat dit de komende jaren zo zal blijven. De betaalbaarheid staat onder druk als gevolg van sterk gestegen bouwkosten en kleinere leencapaciteit door sterk gestegen hypotheekrente. Segmentering van de woningbouw is een groot aandachtspunt om de juiste woning op de juiste plaats te realiseren.

De Nota Grondbeleid is afgelopen juni door de raad vastgesteld. Daarin zijn de hoofdlijnen van het te voeren grondbeleid vastgelegd. Het grondbeleid heeft betrekking op de wijze waarop de gemeente haar instrumenten van grondbeleid zo optimaal mogelijk kan inzetten, om de beleidsdoelstellingen binnen de gemeentelijke programma’s te verwezenlijken.
Met het vaststellen van de nota heeft de gemeente de volgende doelen bereikt:

  • de gemeente maakt haar grondbeleid kenbaar aan de ‘buitenwereld’;
  • de gemeente laat zien hoe het grondbeleid het andere ruimtelijke beleid dient en realiseerbaar maakt;
  • het gemeentelijk grondbeleid wordt aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving en jurisprudentie;
  • de nota verheldert de verhoudingen tussen college en gemeenteraad voor bevoegdheden ten aanzien van het grondbeleid;
  • de nota biedt een kader voor ruimtelijke ontwikkelingen die door middel van het voeren van grondbeleid worden gerealiseerd;
  • in deze nota worden uitgangspunten geformuleerd voor de grondexploitatie.

Op basis van het huidige grondbeleid wordt per ontwikkelgebied bepaald wat de beste aanpak is.  Wanneer uit analyse van mogelijkheden, beperkingen, kansen en bedreigingen volgt dat de regie, die de gemeente op de betreffende locatie wil hebben, niet haalbaar lijkt via private of gezamenlijke grondexploitatie, kiest zij voor een actief grondbeleid en een actieve gemeentelijke grondexploitatie. De gemeente kiest daarvoor ook voor die locaties waarin zij niet afhankelijk wil zijn van private partijen.

Onze grondprijzen worden getoetst aan de lokale en regionale marktontwikkelingen. Vervolgens worden de actuele grondprijzen verwerkt in de exploitatiebegrotingen van alle plannen. Uitgangspunt is marktconform maatwerk. Bij nieuwe locaties wordt de prijs van de grond door een onafhankelijke taxateur bepaald.

Deze pagina is gebouwd op 11/28/2023 12:49:53 met de export van 11/28/2023 12:38:35